Når karakterformidling og leg med sproget går op i en højere enhed

Når karakterformidling og leg med sproget går op i en højere enhed

Interview med forfatter Lene Qvortrup Skov

Når man møder Lene Qvortrup Skov, så går det hurtigt op for en, at hun er et sprudlende og positivt menneske, der har ordet i sin magt. Det kommer da også til fulde til udtryk i hendes debutroman Efter Helteløse Dage, hvor feelgood, leg med sproget og eminent formidling af karakterernes kvaler går op i en højere enhed.

Vi har interviewet Lene blandt andet om, hvad der har inspireret hende til serien om sin hovedperson, Simone, der har en udsædvanlig evne til at spænde ben for sig selv.

Læs hele interviewet herunder.

 

Store følelser, indestængte drømme og karakterer drevet af håb og motiver

Hvorfor skriver du (feelgood) romance? 

Romance- og feelgoodlitteraturen har altid appelleret til mig som læser. Jeg er begejstret for bøger, der med afsæt i karakterernes tanker, følelser og sanser lader læseren komme helt tæt på. For mig er en feelgood-bog først og fremmest en karakterformidling, der vækker sympati og nysgerrighed, og som teleporterer læseren til en destination, hvor drømme og optimisme går hånd i hånd med modgang og bekymringer – og hvor det gode altid vinder til sidst.

Da jeg ud af det blå satte mig til at skrive Efter Helteløse Dage, var det uden først at have foretaget et genrevalg. Historien manifesterede sig for mig som ved egen kraft. Da den var færdig, stod jeg med et manuskript, der var fyldt med store følelser, indestængte drømme og karakterer, der var drevet af deres egne håb og motiver. Kærlighed og forelskelse havde som fint sand lagt sig som kit mellem siderne.

Hvad eller hvem har inspireret dig til serien Den sommer? 

Jeg fik hurtigt en tydelig fornemmelse for historiens hovedkarakter, Simone. Hun blev et billede på den selvkritik og overtænkning, de fleste kvinder byder sig selv på et eller andet tidspunkt i løbet af livet. Simones forbehold, begrænsninger og enestående evne til at spænde ben for sig selv blev drivkraften i historien, og jeg fik lyst til at lyse på den store udfordring, det kan være at bestige livet med sin egen modstand som dødvægt.

Hvilken bog er din yndlingsbog? Og hvorfor netop den? 

Jeg har læst mange, fantastiske bøger. Det vil være en umulig opgave at rangere dem. Jeg vil dog gerne fremhæve den irske forfatter Sally Rooneys forfatterskab. Jeg elsker den symfoni af kærlighed, menneskelighed og eftertænksom filosofi, der er i hendes bøger.

Når det er sagt, er der kun én bog(serie), der indtager den ubestridte førsteplads hos mig: Jeg ELSKER Harry Potter-bøgerne.

Hvilken bog læser du i øjeblikket? 

Lige nu læser jeg Lucy Scores’ Things we hide from the Light. En herlig small-town romance fortalt i et forfriskende og legende sprog.

Har du nogle forfattersærheder eller fun facts? 

Jeg elsker ord! Det gør de fleste forfattere nok :) For mig kan det at skrive sammenlignes med, når en kunstner arbejder med en klump ler. Flowet i historien er naturligvis vigtigst, men jeg elsker minutiøst at skulpturere hver eneste sætning – tilføje, justere og finpudse ord for ord – indtil jeg er tilfreds. Ordene finder jeg frem til med samme begejstring, som var jeg et barn sluppet løs i en slikbutik. Jeg kan falde over et ord i en eller anden sammenhæng og så tænke: Sikke et vidunderligt ord! Dét vil jeg have med i min bog.

 

Læs mere her:

Lene Qvortrup Skov
Lene Qvortrup Skov
Lene er født i 1981 og opvokset i Randers. Hun har altid været optaget af ord - både det talte og det skrevne - og i ...
Læs mere